Werkplek

Nicaragua

  • Bevolking onder armoedegrens: 42,5% (2009)
  • 22% van de bevolking kan niet lezen
  • Nog 10% van de kinderen gaat niet naar school en 30% gaat niet regelmatig naar school
  • Jeugdbendes hebben macht in sommige wijken , ze willen de jongeren daarin meeslepen
  • Drugs en alcohol problematiek is groot onder arme bevolking
  • De vuilnisbelt van Managua was de aanleiding van start Juntos Contigo. Vandaag (na de verhuizing naar een wijk) is de behoefte er nog steeds, zelfs meer want onzichtbaardere behoeften (huizen zijn niet de oplossing van het diepe probleem)

Ons team

Het lokale team van Juntos Contigo bestaat uit professionals die de mensen, cultuur en de maatschappij als geen ander kennen. Een dergelijk sterk en lokaal team is de grote kracht van Juntos Contigo. Om onze visie te verwezenlijken is het belangrijk om dit lokale team aan ons te blijven binden, te versterken, en ervoor te zorgen dat ze ook in de toekomst kunnen werken binnen Juntos Contigo.

“Succes is niet blijvend, verlies is niet blijvend; het is de moed om door te gaan die telt”

Ruben

Directeur van stichting Juntos Contigo en drijvende kracht in Nicaragua.

Hij is sinds de containers in Nicaragua aankwamen (in 2005) nauw betrokken bij de organisatie en is de rechterhand van Janneke. Heeft de verantwoordelijkheid over Juntos Contigo in Nicaragua, neemt de beslissingen ter plekke, in overleg met Janneke, die dit vervolgens terugkoppelt naar het bestuur in Nederland

Don Juan

Hoofddocent educatie programma

Doelgroep: Kinderen tot 16 jaar

Don Juan werkt sinds 2013 bij Juntos Contigo. Hij geeft naast les ook extra studiebegeleiding. Hij is niet alleen docent, maar ook voorganger in een van de kerken in de wijk. Hij woont in de wijk zelf, aan de hoofdstraat.  Al vanaf het begin komen zijn kinderen langs om mee te draaien in het onderwijs- en sportprogramma. Don Juan werkt 5 dagen op het centrum en 1 dag in de week ondersteunt hij de nachtwaker en doet hij onderhoudswerkzaamheden.

Nohemi

Hoofddocent Mama Managua programma

De doelgroep van dit programma is alleenstaande jonge vrouwen.

Nohemi is in 2010 begonnen als onderwijsassistent op het project. Vanwege de grote successen die er geboekt zijn rond het programma voor alleenstaande moeders, is ze momenteel druk als docent én met het ontwikkelen van cursussen; naast sociale trainingen is dit het maken van nieuwe sieraden of andere producten van recyclebaar materiaal. Nohemi werkt 5 dagen op het centrum en 1 dag thuis aan het ontwerpen van nieuwe producten.

Erwing

Sport- en bewegingsdocent in het sportprogramma en onderwijsondersteuner voor het educatieprogramma.

Doelgroep: kinderen en jongeren in de leeftijd tussen 10–30 jaar

Erwing is sinds 2011 betrokken bij het project. Voetbal is een middel om in contact te komen met de jongeren. Door dit contact heeft hij de jongeren weten te motiveren om uit bendes te stappen, te stoppen met drugshandel en om te gaan studeren. Momenteel traint hij dan ook elk weekend een officieel Juntos Contigo team. Erwing werkt 5 dagen in de week op het project. Hij werkt daarnaast in het weekend als hij voetbalwedstrijden organiseert.

Jesus

Nachtwaker en verantwoordelijk voor onderhoud van het gebouw.

Jesus werkt fulltime; vanwege de onveilige situatie in de wijk moet het gebouw beschermd worden. Hij heeft nu een grote verantwoordelijkheid en meer werk gekregen vanwege de nieuwbouw van het centrum. Dat vraagt niet alleen meer beveiliging, maar ook meer onderhoud.

Jesus