In 2012 werd de vuilnisbelt gesloten en werd er een afvalverwerkingsbedrijf gebouwd. Daarnaast werd er een nieuwe wijk gerealiseerd waar de mensen die op de belt werkten een huisje kregen. Juntos Contigo verhuisde met de circa 500 gezinnen mee naar Villa virgen de Guadalupe. Het is een echte achterstandswijk geworden met een hoge werkloosheid, veel criminaliteit en geweld, waar bendes de dienst uitmaken.

Juntos Contigo

De mensen van Chureca stonden generatie op generatie tot aan hun enkels in de troep om vuil te sorteren. Tot Janneke Herrebout met een groep lokale vrijwilligers in een zeecontainer naast de vuilnisbelt een educatiecentrum startte. Kinderen konden er onderwijs volgen en huiswerkbegeleiding krijgen en moeders kregen er ondersteuning om een bedrijfje te starten.

In 2004 kwam ik door omstandigheden in Managua en zag wat daar op de vuilnisbelt gebeurde:

In een intense hitte en ondragelijke stank liepen kleine kinderen op blote voetjes door de troep, op zoek naar plastic, rubber of metaal. De aanblik was zo hartverscheurend dat ik er iets aan wilde doen, en met dit doel heb ik in 2005 de stichting Juntos Contigo gerealiseerd.