Juntos Contigo

Generatie op generatie stonden de mensen van Chureca tot hun enkels in de troep vuil te sorteren. Ze kregen geen onderwijs en er was geen zicht op verbetering.

Met een team lokale vrijwilligers startte Janneke in 2004 daarom een eenvoudig educatiecentrum in twee zeecontainers met daartussen een luifel. Kinderen werden ingeschreven, kregen daardoor bestaands recht, konden daardoor onderwijs volgen, huiswerkbegeleiding krijgen, leerden met computers werken en konden er sporten en spelletjes doen. Daarnaast ondersteunde het centrum moeders die een bedrijfje willen starten. Alles vanuit de visie dat zoveel mogelijk de kinderen de overstap kunnen maken van de belt naar de maatschappij.

In 2012 veranderde de situatie. Een Spaans bedrijf kocht de vuilnisbelt en bouwde er een afvalverwerkingsfabriek. Naast de belt bouwde de gemeente een nieuwe wijk, Villa Virgen de Guadaloupe, waar de (circa 500) families die vroeger op de belt woonden een huisje kregen. En Juntos Contigo verhuisde mee.

Maar de sociale problemen bleven. Sinds 2012 zijn de “afvalpikkers” niet meer welkom op de belt en de mensen die geen baan in de fabriek hebben gekregen, zijn vaak werkloos. Er is veel verslaving en geweld en vaak zijn kinderen, tieners en jonge vrouwen hier de dupe van. Omdat ze geld nodig hebben en niet naar school kunnen kiezen veel jongeren voor een criminele “carrière”. Bendes maken zodoende meer en meer de dienst uit in Villa Virgen de Guadaloupe.

Janneke

“Na een aantal stage en werk perioden in diverse landen kwam ik in 2004 op de vuilnisbelt van Managua terecht. Hier werd ik nog niet eens zozeer getroffen door de enorme vuilnisbelt in Managua, maar veel meer nog door de kinderen die daar rondliepen op blote voetjes, in de stank en de hitte van 35 graden. Kinderen die horen te spelen en te leren, op school of thuis. Maar wat als je geboren bent aan de rand van de Nicaraguaanse vuilnisbelt? Wanneer je vanaf groep 3 met school moet stoppen om met je ouders te gaan helpen met zoeken van plastic, rubber of staal?

Daarom wilde ik dat er een plek gecreëerd zou worden waar een kind kan spelen, en scholing kan krijgen om een toekomst op te kunnen bouwen buiten de vuilnisbelt. Om dit te bereiken is er in 2005 de Stichting Juntos Contigo opgericht.”

Maar bovenal staan de letters JC als symbool voor en van ons voorbeeld. Hij die ons inspireerde om te handelen daar waar nodig is en dat dit vanaf ons werk in Nederland tot in Nicaragua teruggezien mag worden in onze daden hulpvaardigheid en handelen zonder onderscheid.